Kalorije i Beograd

Beograd je na taj 30.12. dakle dan prije Nove, izgledao prilično haotično. Od Novog Beograda gdje je Gea počela “izbacivati” putnike pa sve do Željezničke stanice (koja je sama po sebi haos) upadali smo u gužve.

Kako je grad prethodni put na mene ostavio dojam izuzetno čistog i urednog grada, ovaj put nas je dočekao totalni kontrast:

20161230_134729
Pijaca ili šta?! Autobusna?

One srednjovječne tete iz prethodne priče su se, ono, “Booooože sačuvaaaaj” šokirale, a ja sam kont’o “Ajde Nova godina je, ljudi nisu stigli srediti”. Ipak, grad je dosta prljav, čak i u centru, ali to Beogradu ne umanjuje čar. Možda da se malo pospremi, bilo bi lijepo. 🙂

Mi, nas troje, smo u narednih pet dana bili smješteni, simbolično rečeno, u maloj Bosni. Ulica je Višegradska, ispod je Sarajevska, a ekipa, osim nas u zgradi, je iz Sarajeva. Tako da je na kraju izgledalo kao da se nismo maknuli od kuće.

20161230_174229
U narednim danima, osim što je pomogla pri orijentaciji, ova ulica nam je bila izvor hranjenja, pijenja i “obijanja” bankomata.

Nakon što smo se fino raspodijelili po sobama (nekakvom spontanom metodom) prva stvar koju smo morali uraditi bila je potražiti bankomate. Nakon dugotrajne potrage i smrzavanja nalazimo bankomat van funkcije pri čemu primjenjujemo metodu “plati ti pa ćemo se raskusurati kasnije”. Ovako će biti sve do kraja puta.

Prethodno spomenuti spontani raspored će biti totalno promijenjen kad prijateljice shvate već prvu noć da se u svojoj sobi smrzavaju pa smo u moju dosta manju sobu uvalili još dva kreveta i gušili se u vrućini koja je dolazila iz prastare pećnice. Valjda je bolje tako nego da ti se smrzne mozak.

20161230_143257
Uspješno urbanističko planiranje.

Beograd je u medijima predstavljen grad gdje se dobro (i jeftino) jede i odlično zabavlja. Upadamo u odlično mjesto (Chopper Cafe). Svi, ali apsolutno svi konobari, gdje smo god u Beogradu bili u narednim danima, su bili super ljubazni.

Već tada počinjemo zbijati šale na naše narudžbe: prijateljica koja je istinski mesojed naručuje istinsko meso (rebarca) i time otvara ideološko/zdravstvenu diskusiju s prijateljicom koja je istinski nemesojed. Pomfrit, ili neki drugi oblik krompirića, će biti njezin zaštitni znak u narednim danima zbog čega je svaki dan bila izložena blažem obliku mobinga. 🙂

No, bez obzira na to, u Beogradu se istinski dobro jede. Čak smo tri puta pokušavali dobiti mjesto u restoranu Zavičaj gdje je jednom gospon konobar malo popizdio jer smo dva puta u roku pola sata dolazili i molili za mjesto. Na kraju, predzadnji dan, skontamo da se jednostavnim pozivom rezervira mjesto. Glupani.

20161231_151747
Čuveni “Zavičaj”

U narednim danima smo uživali provodeći sate i sate u kafeu Kralj gdje smo, jedući mafine, uživali u pogledu na razdrndane autobuse i commie blokove.

20161231_093650
Jutarnji merak

One thought on “Kalorije i Beograd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s