U Berlin preko Živinica

Živinice su vrata za Europu!

Hvala niskotarifnim kompanijama što postoje! Na narednim stranicama podijelit ću fotke kao i iskustva s putovanja u Berlin od prošlog mjeseca. Nekoliko stvari se složilo tako da je posjeta Berlinu bila neizbježna : smiješna cijena povratne karte Wizzairom (35 Eura), prijatelj koji živi u Berlinu i slobodni dani.

Berlin je ogroman grad čije vrijeme, čini mi se, tek dolazi: pola grada (doslovno) je pod skelama i kranovima, prekopane su ulice i grad kao da se tek gradi. To nije grad koji će vas estetski oboriti s nogu, ali zaista, to je fenomenalno mjesto.

Za početak, Tuzla  Zapravo, nije Tuzla, ali eto.

20170321_163836
Uzbudljivo čekanje na ukrcavanje…
20170321_164233
Bogata ponuda u duty free…
20170321_180401
I prelijep odlazak dok sunce zalazi.

Zaista me iznenadilo da je avion bio pun, i tamo i ovamo, a zbog nekog razloga bilo je dosta Poljaka. Usluga je sasvim pristojna, a ljudi masovno kupuju one igračke i ostale gluposti.

Stjuardese su naše, tj ex Ju pa je i atmosfera generalno autobusna. Sve u svemu, Wizzair, welcome.

Nakon 90 minuta ugodnog leta i klasičnog vrištanja manje djece, dolazimo u Berlin tj njegov aerodrom koji se zove Schönefeld. U pitanju je manji od 2 aerodroma koji su u Berlinu, a ovaj je nekada bio aerodrom istočnog dijela grada.

20170321_202014

Aerodrom se nalazi odmah izvan granica grada, a povezan je S-bahnom, autobusima i taksijima. Uskačem na S-bahn liniju 9 i vozim se nekih 6 stanica do naselja Plänterwald gdje ću boraviti narednih 6 dana. Nekada također dio istočnog dijela Berlina, ovo naselje izgleda kao sređena Grbavica ili Čengić Vila s nizom zgrada, autobusnih stanica i tek pokojom trgovinom. U principu ugodno naselje odakle možete do centralnog dijela grada doći S-bahnom i autobusima.

20170323_084759
Berlinski blokovi

20170324_090338

Tu kupujem sedmodnevno kartu za sav gradski prijevoz, ali pravim grešku i kupujem pass koji košta 37 eura koji obuhvaća osim AB zone (Grad Berlin) i zonu izvan grada (npr dio gdje se nalazi ovaj aerodrom). Pass za gradsku zonu je zapravo 30 eura, ali budući da sam kupio tu od 37, ne moram u povratku kupovati kartu za Sbahn do aerodroma.

Inače, Berlin ima FENOMENALNU mrežu gradskog prijevoza, ali je prilično konfuzna i nije baš jefitno. Grad u cjelini nije uopće jeftin iako na netu piše sasvim drukčije.

Također, trebate znati da na automatima za karte možete kupiti samo kešom ili njemačkim bankovnim karticama. Šajze.

U principu, tako je prošlo prvih 12 sati u ovom gradu. S passom u džepu krećem u istraživanje ove istinske europske metropole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s