Do it like a local – biciklom kroz Berlin

Ako hoćete da Berlin doživite kao pravi lokalac rentajte bike!

To sam uradio ovdje za 10 eura s tim da morate ostaviti još 50 eura u slučaju da zakasnite ili ne vratite biciklo. Na većini lokacija bike možete rentati za 12 eura.

Ovo je bila prava avantura jer sam se malo izgubio pa sam stigao nazad 3 minute do 6, a bike je trebalo vratiti do 6. Bila je to luda vožnja između auta, kamiona i autobusa.

Inače, biciklisti se tretiraju ravnopravno i mislim da u Berlinu svako ima biciklo kod kuće. Također, kao i u većini ostalih gradova s razvijenom biciklističkom infrastrukturom/kulturom, biciklisti su jako nervozni ako stanete na njihovu stazu i psuju vam nešto.

Također, primjetio sam da su vozači gradskih autobusa prilično agresivni tj. prilično agresivno voze i cijelo vrijeme nešto govore, dobacuju ili psuju ako je neko na putu. Čak sam prisustvovao sceni u kojoj je vozač busa valjda slučajno zakačio biciklistu pa nas je bicilista stigao i nekih 10ak minuta su imali žestoku raspravu.

Idemo dalje, do it like a local:

Vožnja kroz Grunewald nakon dva sata bajkanja.

Dolazak na destinaciju u blizini Potsdama: Wannsee.

Ovo je sami zapadni rub grada i ovdje ćete uglavnom vidjeti kuće i očigledno je u pitanju izuzetno bogati dio grada, a evo i zašto:

Charlottenburg-Wilmersdorf

Sljedeća turistička atrakcija je Siegessäule gdje također možete platiti i popeti se.

Ako idete lijevo upadate u fancy kvart pun ambasada od kojih mi je posebno pažnju privukla svojim izgledom ambasada Saudijske Arabije.

U povratku prema Brandeburškoj kapiji s lijeve strane je spomenik sovjetskim vojnicima.

Ovaj dio grada je institucionalno/birokratsko središte Berlina, Njemačke pa i Europe. Ovdje još ima slobodnog prostora koliko hoćete za dodatnu izgradnju (što se i dešava), a u ovoj zgradi s desne strane stoluje Frau Merkel.

U blizini parlamenta je i glavna željeznička stanica (tj jedna od) i kao i sve u ovom dijelu grada nova je.

Vozovi odlaze i dolaze, odlaze i dolaze – bez prestanka.

Idući dan sam posjetio Neukölln, dio grada u kojem živi veliki broj stranaca, posebno Turaka, Arapa itd. To čujete i na ulici, puno jezika, dosta turista itd. Iako ćete na internetu naći razno razne preporuke o (ne)sigurnosti ovog dijela grada, ja to uzimam s rezervom. Ono što jesam primjetio jesu česte policijske sirene ovdje. Ovaj dio grada definitivno ima drukčiju vibru i mislim da veliki broj stranaca gradu daje šmek.

Ipak, primjetno je također da su neke zgrade ovdje oronule i da generalno standard izgleda nešto niži u odnosu na neke druge dijelove grada.

Tu je odmah zgrada općine ili vijećnica, nisam siguran.

Ulica Karla Marxa.

Jedan od simbola Berlina.

Šetnja Neukollnom. Puno malih prodavnica, frizerskih radnji, shopova za mobitele. Izgleda kao da samo stranci imaju prodavnice za mobitele.

Još nekoliko slika iz Neukollna. S lijeve strane nalazi se shop gdje sam rentao bike.

Zapadno od Brandeburške kapije nalazi se još jedan od simbola Berlina: Kaiser Wilhelm memorijalna crkva. Crkva je za vrijeme bombardovanja uništena tako da je obnova bila nemoguća. Bilo je inicijativa da se sagradi u potpunosti nova crkva, a ova sruši, međutim ipak je odlučeno da se crkva pretvori u memorijal iako i danas služi za potrebe protestantske zajednice. Dio oko crkve je, kao i većina Berlina, veliko gradilište s neboderima i shopping centrima.

Još je jedan dan pri kraju pa se vraćam nazad kroz ogromni i prelijepi park Tiergarten oko kojeg se nalaze fancy kvartovi i bezbroj ambasada. Berlin je inače prepun ogromnih parkova.

Pripazite da bike vratite na vrijeme – ja sam zamalo zakasnio jer sam se bio izgubio (fail), ali stigao sam 3 minute prije 18:00 dokad je trebalo vratiti bike. Na kraju sam raznim kombinacijama (trčanje, mijenjanje U-bahna, itd.) stigao na vrijeme. Mini avantura i ludo bajkanje kroz cijeli grad. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s