Šest dana u Berlinu nije dovoljno

Zaista nije. To sam shvatio tek kad sam se vratio kući. Iskreno, uglavnom se zasitim nekog mjesta već nakon 3 dana, ali Berlin – to je posebna kategorija.

Postoji pregršt stvari koje u Berlinu nisam iskusio, a koje sam usred neznanja i limitiranog budžeta ostvaio za idući put. Neke poznate noćne destinacije, klubove i pubove, sam uspio doživjeti petkom navečer (ovo je posebna priča 🙂 ), ali postoji i oni o kojima se mnogo piše, a koje nisam planirao za ovaj put. 

Na primjer, čuveni Berghain ili niz klubova oko Nollendorfplatz-a, ali i neki klubovi oko Ostkreuz stanice. 

Također, pogled na Berlin s čuvenog tv tornja ili s berlinske katedrale je potrebno planirati za idući put. Ne zaboravite da ništa (ili skoro ništa) odo ovog nije besplatno, a Berlin uopće nije jeftin grad kako se piše i priča. Također, ne treba izostaviti posjetu parlamentu koju je potrebno unaprijed rezervirati.

Postoji još nekoliko mjesta koje sam posjetio. Na primjer teatar Maxim Gorki gdje je predstava bila na njemačkom (koji još ne govorim), ali titlovana na engleski. Nije isti doživljaj, ali eto.

Od svih 6 dana u Berlinu samo je jedan dan padala kiša.

Što se tiče cijena to ide ovako: sendvič 4.5 eura, pivo 3.5-4 eura su standardne cijene za nešto brzinsko. I u klubovima isto s tim da se u većini mjesta plaća upad 10 eura otprilike.

Nisam pretjerano jeo vani (jedanput), ali u ok restoranu (ništa fenseraj) pivo i hamburger su npr 15 eura. Doner, koji nema veze s ovim ovdje kod nas, fenomenalan, je 3.5 eura. Sve u svemu, pripremite pare ili nosite sendvič sa sobom u ruksaku kako sam ja radio.

Nekoliko random slika iz grada.

Leipziger Strasse.

Kreuzberg.

U blizini Tempelhofa.

Preko puta je East Side Gallery.

Obratite pažnju na kao dvoje ljudi (a zapravo je troje) koji se nalaze na rijeci. U pitanju je skulptura pod nazivom Molecule Men.


Nekoliko panoramskih pokušaja. Alexander Platz:

Bundestag:

Sjedište kancelara tj kancelarke trenutno:

Plänterwald. Tu sam boravio 6 dana.

Još nekoliko fotki iz nekada istočnog Berlina.

Ispod mosta iznad koje zuje S-bahn, U-bahn i sve ostalo. Tu je dosta pivnica i mini restorana.

Friedrichstrasse noću.

Park u kojem sam ranije pisao: tu imate dio gdje možete roštiljati, organizirati sportska natjecanja, biti nudista, sve što poželite.

Oko Bundestaga.

St. Hedwig katedrala

Kreuzberg.

Tiergarten.

Vraćam se sad na aerodrom Schönefeld. Osim niskotarifnih kompanija tu sam još vidio Belaviu i Aeroflot. Interesantno.

Kroz ovaj “tunel” dolazite do S-bahna, a dok izađete iz terminala su autobusi tako da taksi i privatni prijevoz nisu baš potrebni ili nužni. Ovo je bilo u dolasku.

Jedna od mnogih niskotarifnih kompanija na ovom aerodromu.

Ovo je onaj čuveni berlinski aerodrom koji se trebao otvoriti jednom 3-4 puta dosad, a njegovu izgradnju bilježi niz skandala. Nakon što se izgradi planirano je zatvaranje i Tegela i Schoenefelda, međutim ni jedan ni drugi ne žele sad da se ti aerodromi zatvore. Također, novi aerodrom je planiran za 25 mil. putnika godišnje što znači da bi novi aerodrom odmah nakon otvaranja bio premalen. Baš fail.

Schoenefeld aerodrom se nalazi odmah uz ovaj novi aerodrom. Danas na aerodrom koji se gradi možete doći biciklom i posjetiti skoro sve što se trenutno gradi.

Beč. Naravno, s 10.000 m izgleda puno manji.

Ako se zagledate malo dalje primjetit ćete i Bratislavu.

I naravno, Tuzla.

I TO BI BILO TO! 

Ovo je bila reportaža iz Berlina. Definitivno se vraćam uskoro. Tschüß!

germany_640.png

One thought on “Šest dana u Berlinu nije dovoljno

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s